Omgeving van de Laerdaltunnel

Noorwegen is een land met veel bijzondere en mooie natuur, bezienswaardigheden en unieke bouwwerken. Het is daarom belangrijk om voor je vakantie je online goed in te lezen, zodat je tijdens je vakantie geen unieke bezienswaardigheden voorbij rijdt. Ook in de omgeving van de Laerdaltunnel zijn diverse dingen die je niet mag missen.
 

Aurlandsfjellet

De Laerdaltunnel is aangelegd als snelle verbinding tussen Laerdal en Aurland en vervangt de Aurlandsfjellet (➚) als doorgaande weg. De Aurlandsfjellet is een bergroute die je niet mag missen. Het is één van de mooiste routes van Noorwegen en laat je op allerlei manieren genieten van de Noorse natuur.

De route is ongeveer 48 kilometer lang en brengt je tot 1306 meter boven zeeniveau. De weg wordt ook de sneeuwweg genoemd. Alleen in de zomermaanden is de weg open en zelfs dan kom je in de meeste maanden nog sneeuw tegen.

Onderweg kom je niet alleen wonderschone natuur tegen, maar ook wandel- en zitplek Vedahaugane, de architectonische sanitaire voorziening Flotane en het bekende uitkijkpunt Stegastein (➚). Vanuit het dorpje Aurlandsvangen is het ongeveer 7,5 kilometer rijden naar het uitkijkpunt. Dit deel van de route is het hele jaar geopend.
 

ReizenReizen

 

Aurlandsfjord

Eén kant van de Laerdaltunnel is gelegen in de Aurlandsfjord (➚). Deze fjord kan dus eenvoudig worden bewonderd. De Aurlandsfjord is ongeveer 29 kilometer lang en een zijarm van de Sognefjord (➚).

In de fjord ligt ook het dorp Flåm. De autoweg E16 loopt langs het dorp, het is dus niet te missen. Vanuit Flåm vertrekt ook de Flåmsbana (➚), één van de steilste treintrajecten ter wereld. Tevens meren er jaarlijks veel cruiseschepen aan in het dorp.
 

Sognefjord

De Noorse natuur heeft meer dan 1000 fjorden, onmogelijk om ze allemaal te zien. Als je in de omgeving van de Laerdaltunnel bent, is de Sognefjord (➚) zeker de moeite waard om heen te gaan. De fjord is met een lengte van 204 kilometer de langste van Noorwegen. Tevens behoort het tot de langste fjorden ter wereld. Alleen de Kangertittivaq in Groenland en de Greely Fiord in Canada zijn langer.

Bij de Sognefjord ligt ook de toeristische route Sognefjellet (➚), wat ook 1 van de 18 National Scenic Routes is. Je kan dus eenvoudig meerdere routes met elkaar combineren, zodat je nog meer van Noorwegen ziet!
 

 

Laerdalsoyri en de Staafkerk van Bogund

Niet alleen de natuur in de omgeving is bijzonder, ook de eeuwenoude bouwwerken van mensen. Laerdalsoyri is een klein stadje in de gemeente Laerdal, gelegen aan de voet van de Aurlandsfjellet en de Laerdaltunnel. Het is een stadje met reguliere zaken als een ziekenhuis, tankstation en supermarkt, maar dat is uiteraard niet hetgeen wat het zo bijzonder maakt. De oude kern van Laerdalsoyri bestaat uit oude houten huizen, gebouwd tussen 1700 en 1800. De oude kern trekt jaarlijks veel toeristen. Een deel van de oude huizen ging in 2014 verloren tijdens een grote brand in het plaatje.

Ongeveer 20 kilometer van de Laerdaltunnel ligt de Staafkerk van Bogund. Deze eeuwenoude kerk is goed bewaard gebleven en één van de meest onderscheidende staafkerken van het land. Zo heeft het onder andere dragenkoppen van houtsnijwerk. De kerk is gebouwd rond 1180 en is één van de oudste houten bouwwerken van Noorwegen. Bij de Staafkerk is een bezoekerscentrum, waar tentoonstellingen te zien zijn over de geschiedenis van de staafkerken.