Tips voor onderweg
Bij een autovakantie hoort de nodige voorbereiding. Dat is bij een vakantie naar Noorwegen niet anders. Of je nu met je eigen auto gaat of in Noorwegen een auto huurt, in beide gevallen zijn er een aantal zaken die je vooraf moet weten. Op deze pagina zetten wij de belangrijkste zaken op een rij.
Hou je aan de maximumsnelheid
In Noorwegen mogen voertuigen op de meeste wegen maximaal 80 kilometer per uur rijden. In de bebouwde kom is dit 50 kilometer per uur. In beide gevallen geldt dat de maximumsnelheid anders kan zijn, dit staat dan aangegeven met borden. Er zijn verschillende wegen waar bijvoorbeeld een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur geldt.
Auto’s met een caravan of voertuigen die zwaarder zijn dan 3,5 ton mogen niet harder dan 80 kilometer per uur rijden. Indien een caravan of aanhanger niet beschikt over remmen, dan is de maximumsnelheid 60 kilometer per uur. Overtreden van de snelheid kan natuurlijk een boete opleveren. Een snelheidsovertreding tot 5 kilometer kan al een bekeuring van ruim 80 euro opleveren.

Voeren van dimlicht
Het voeren van dimlicht is verplicht. Ook op zonnige dagen moeten voertuigen dimlichting voeren. Indien je dit niet doet, kan dit je een boete opleveren. Een bekeuring voor het niet voeren van dimlicht kost je in Noorwegen omgerekend ongeveer 270 euro.
Tanken in Noorwegen
Noorwegen is een groot en uitgestrekt land, je moet er rekening mee houden dat er niet altijd een tankstation in de buurt is, vooral in minder bevolkte gebieden zijn er minder tankstations. Tank op tijd en neem eventueel een gevulde jerrycan mee.
Gebruik van alcohol in het verkeer
De Noorse wet- en regelgeving voor alcohol in het verkeer is erg streng, rijden onder invloed wordt dan ook zwaar bestraft. De wetgeving is strenger dan in Nederland, dit is iets om goed rekening mee te houden. Weggebruikers mogen maximaal 0,2 promille alcohol hebben gedronken. Hoeveel drank dit precies is, verschilt per persoon. In Nederland geldt er ook een maximum van 0,2 promille voor beginnend bestuurders. Een bekeuring voor rijden onder invloed is inkomensafhankelijk en bedraagt minimaal ruim 500 euro.